tisdag 18 mars 2014

Uppstart

Vi har ansökt om projektpengar till ett grönt lärande från naturskolan i Lund. Förra veckan kom det positiva beskedet så nu kör vi igång. Det finns flera delprojekt under vårterminen och det vi inte blir färdiga med innan sommarlovet fortsätter vi med till hösten. Här kommer några exempel:
  • Här vid fruktträden ska det bli grönsaksodling och i år försöker vi bygga med plankor och hoppas att bäddarna får vara ifred och frodas så att vi kan ha en skördefest till hösten. Det krävs en del arbete även några veckor under sommarlovet med vattning, ogräsrensning mm och jag hoppas få hjälp med detta av er. Frivilla anmäler sig till mig på eva.kellgren@lund.se. Det kommer bli sommarplaneringsmöte längre fram. Nu måste vi komma igång med sådden. Jag har redan tjuvstartat hemma med förodling av paprika, tomat, lök och stevia som flyttar hit till växthuset när det är redo.
  •  Vi bygger en maskkompost i litet format som man även kan ha hemma i vardagsrummet. Här kan man följa kretsloppet från bord till jord.
  • Vi kommer studera växter med olika anpassningar till olika klimat och jordarter.
  • Tillverkning av fler fönsterodlingar till klassrummen med bland annat luftrenande växter.
  • Odla spånadslin till slöjden.
  • Kryddodling till hemkunskapen.
  • Snygga upp skolgården med mer grönska och bättre sittplatser. Göra det finare i och omkring dammen. Här har vi redan börjat röja. Tack till er i 7a och 7b som hjälpte till och Åsa T som stannade kvar efter arbetstid.
  • Bygga insektshotell och faunadepåer har redan påbörjats.
Om någon av er elever har tråkigt på rasten får ni gärna komma till mig och hjälpa till. Antingen är jag någonstans på skolgården eller på arbetsrummet vån 2 hus 5. Nu behöver vi göra krukor av tidningspapper eller toarullar så om ni har tomma hemma får ni gärna ta med dessa så visar jag hur man gör. Jag försöker lära mig alla namn efterhand men det kommer ta ett tag. Ni får gärna hjälpa mig genom att säga ert namn när vi stöter på varandra.
Bilden visar en hasselblomma och hänget där sporerna sitter. Naturen är vacker redan nu om man ger sig ut och tittar på nära håll. :-)
Vi ses och hörs (må,tis,fre)! Nu kör vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar